Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox

In jos

Care sunt structurile de drept canonic prin care s-ar putea spriji dezvoltarea educației religioase a tinerilor?

0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
67% 67% 
[ 2 ]
33% 33% 
[ 1 ]
 
Total voturi : 3

Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox

Mesaj Scris de Pr. Patriciu la data de Lun Ian 04, 2016 11:33 pm

In şedinţa de lucru din 28-29 octombrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox.
Cum credeți că ar fi mai potrivit să abordăm această problematică din perspectiva canonică și pastorală?
Eu cred că ar fi bine să ne punem câteva întrebări, la care să încercăm să răspundem:

Ce mijloace moderne poate folosi Biserica pentru a sprijini educația religioasă a tinerilor?

Care sunt structurile canonice care ar putea sprijini dezvoltarea procesului educațional în Biserică?

Care este diferența între educația religioasă și cateheză?

Cum poate Biserica să încurajeze tinerii pentru a asuma o educație religioasă responsabilă?
Pr. Patriciu
Pr. Patriciu
Admin

Mesaje : 27
Data de înscriere : 18/12/2015

Vezi profilul utilizatorului http://nomocanon.hitforum.ro

Sus In jos

Re: Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox

Mesaj Scris de Şopterean Bogdan-Lucian la data de Mier Mar 02, 2016 11:57 pm

În tineri se regăsesc generațiile viitoare și este foarte important ca ei să descopere ce înseamnă cu adevărat Biserica și care este țelul și mesajul ei în lume. Pentru aceasta este nevoie de o expunere cât mai clară a învățăturilor de credință, însă nu într-un mod rigid, ci printr-o modalitate prin care ei înșiși să se regăsească în aceste învățături (este nevoie de dovezi cât mai palpabile cu referință la viața de zi cu zi). Sfântul Sinod a conștientizat acest lucru și a numit, într-adevăr, anul 2016 drept Anul omagial al educației (probabil din cauza problemelor care s-au derulat anul anterior din cauza orei de religie).
În primul rând, suntem în a 3-a lună din an, dar eu unul nu am observat multe schimbări sau încercări de revigorare în educația religioasă după ce elevii au fost nevoiți să depună cereri pentru a participa la ora de religie. Părinte profesor, aveți dumneavoastră cunoștință de noi demersuri în acest sens?
În al doilea rând, sunt de părere că, în afara orelor de religie, preoții sunt cei care, aflați „pe teren”, iau contact cu comunitățile parohiale cel mai mult. Ei simt înspre ce se îndreaptă tinerii din parohiile lor. De la ei trebuie să pornească activitățile educativ-religioase, iar acest fapt să nu reprezinte o obligație venită din partea structurilor ierarhice superioare, ci o activitate absolut necesară de care să fie conștienți. În prealabil însă, ei trebuie să se sfătuiască cu fiecare structură de drept canonic amintită în acest sondaj, precum și cu profesorul de religie din comunitate, pentru a nu intra în diferite polemici. Pe scurt, în acest sens, este nevoie de asumarea conștiinței pastorale de către fiecare preot în parte.
Educația religioasă(în forma ei instituționalizată) și cateheza (în forma ei pastorală) trebuie să fie complementare și să expună tinerilor, din diferite unghiuri, cât e de importantă credința lor, prin faptul că ea le ordonează viața, le oferă liniște, modele demne de urmat care nu-i vor dezamăgi, încredere în ei înșiși (deoarece nu vor fi nicicând singuri) precum și o legătură cu făpturile cerești, care îi ajută necontenit (sfinții îngeri). Dacă ar fi să răspund la fiecare întrebare pe rând ar fi foarte mult; sper ca dialogul să continue și să tragem unele concluzii, pentru a ști ce trebuie să facem și cum să prezentăm Sfânta Biserică într-un mod cât mai atractiv pentru tineri.

Şopterean Bogdan-Lucian

Mesaje : 1
Data de înscriere : 02/03/2016
Varsta : 24

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox

Mesaj Scris de Pr. Patriciu la data de Joi Mar 03, 2016 11:34 pm

Mă bucur de abordarea dumneavoastră. Declararea unui an ca an omagial al ..... vrea să ne atragă atenția asupra unor aspecte ale vieții bisericești care ar trebui aprofundate..... Fiecare dintre noi ar trebui, acolo unde slujim sau trăim, să dăm pur și simplu mai multă atenție acestor aspecte. Eu cred că în fiecare parohie ar fi necesar să fie constituit un comitet pedagogic pastoral, in care preot, profesori de religie și părinți preocupați, să stabilească priorități și acțiuni pentru anul școlar în curs. Nu se poate ca profesorul de religie să fie izolat de parohie și nici ca parohia cu toate resursele și particularitățile ei să fie neglijată sau chiar ignorată de către profesorul de religie.
Pr. Patriciu
Pr. Patriciu
Admin

Mesaje : 27
Data de înscriere : 18/12/2015

Vezi profilul utilizatorului http://nomocanon.hitforum.ro

Sus In jos

Re: Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum